torsby

för alla som inte vet så kommer jag från torsby. det ligger i värmlands djupaste skogar, det är en by, eller håla om du så vill. bokstavligt talat så ligger faktiskt torsby i en håla, eller en grop kanske, en ganska liten grop. två spadtag. högst.

vi har ett centrum. (eller?) där finns en gata - järnvägsgatan. där finns även sju pizzerior, ett uteställe - björnidet, ett polishus, systembolaget och diverse butiker (neeej vi pratar inte HM, veromoda, lindex, åhlens och carlings... tacka vet jag prima sport, garnboden, systrarna, victors hörna och hedbergs kläder!)

en sann torsbybo's största nöje är att köra raggarsvängen, vilket kort och gott innebär att du åker upp och ner för järnvägsgatan med stereon på högsta volym (helst eddie meduza eller björn rosenström). bilen ska vara sänkt, ha stripes med texter som "meduza forever" eller "volvo 240 power". och självklart tonade rutor (ALLA rutor!). och för all del, ja höll på och glömma - baslådan! man ska höra musiken (läs; dunket) på 2 km avstånd. fredagkvällar ska du ha minst 2 burkar pripps blå folköl i handen och moona.

sen har vi en ganska känd parkbänk, den ligger också i centrum (mitt emot systemet). där samlas snigeln, sexy, rödluvan, vargen, anders werme med vänner och super sig redlösa, det är mycket möjligt att de diskuterar vädret ibland också. men mestadels - super sig redlösa. sök på "snigeln" på google video och du kan få se in action. (föresten nämnde jag att de super ganska ofta?)

skulle du se en mörkhyad i torsby händer att du reagerar såhär: "jag var 8 år gammal och påväg hem från skolan på cykel och då såg jag en NEGER som gick i järnvägsgatan. jag började kallsvettas och cyklade hem så fort jag kunde och skrek "mamma, mamma - jag har sett en N E G E R!!!" (som en parates kan ja tillägga att detta var 1977 och numer blir man inte längre rädd. istället kan man göra som min mamma och hälsa på alla som har en annan hudfärg med förklaringen "tänk dig själv om du kom till afrika och inte kände någon, då skulle du vilja att de fanns människor som sa hej").

vi har en högstadieskola där eleverna (ja, alltså båda könen) bär träskor, fristadsjackor och gulnade kepsar med "oves skogsservice" tryck. de snusar med all säkerhet general lössnus, dricker hembränt och visar hela härligheten då de böjer sig framåt.

annat värt att veta:
- 2/3 av befolkningen äger en raggarbil eller en epatraktor.
- vi har en stor händelse varje år: "mârten" (läs; marknad)
- att gå genom torsby centrum tar 1 minut.
- jag kan namn, adress och släktens historia på alla i torsby (okej, ja överdrev... men inte långt därifrån!)
- de gymnasielinjer med högst intagningspoäng är: bygg, barn & fritid och fordon.
- de går ett tåg mellan torsby och karlstad som inte ens får kallas tåg utan RÄLSBUSS. den tar 2 h och 10 min (observera att du kör med bil till karlstad på drygt en timme).
- varje gång man går ut på björnidet blir det en déja vú av gången före.
- man kan köpa aftonbladet först efter klockan 14. (visst är det en kvällstidning?)
- torsbybladet utkommer varje onsdag, och i ALLA hem är det veckans höjdpunkt. (frågan är vad som lockar i tidningen, man bläddrar ur den på 30 sek och konstaterar lika snabbt att den var lika innehållslös som förra veckan. trots det erkänner man lite generat för sig själv att man redan ser fram emot nästa onsdag).


en liten lektion i värmländska

hôcken = vem
hôrt = vart
hônna = vad
hôss = hur
tôcken = sådan
ittna = inget
ätter = efter
skvatt = skrämdes
sleten = trött
glôpen =  glupsk
käär = man
bol = bord
aftan = aftonen
blä = bläddra
joappôl = potatis
bockôl = buckla
brôt = ravin
böscht tännra = borsta tänderna
fôggel = fågel
fôll = väl
gôrit = lerigt
grunnôr = funderar
hassärämärra = hur är det med dig
hankitt = stressigt
jämt = bara
pôs = påse
krösôr = lingon
mölter = hjortron
stre = pratade
svôlten = hungrig

ser du falan ätter söan sönnamä laggårn?
ida varre tämle glingt nolamä stôga!


guldstjärna utlovas om du lyckas översätta de två meningarna rätt!


tankspridd?

jag fann precis min mobil laddare i KYLSKÅPET. jag slutar aldrig förvånas...

- - -

en gång köpte jag "handbok för tankspridda" - frågan är om den gav mig nåt?

7 tips för bättre sömn.

1. träna på att slappna av. (en fråga - när ska ja hinna slappna av!?)
2. gör inte vakenaktiviteter i sängen. (vart annars? notera att jag äger en säng, och inget annat!)
3. lägg dig när du är sömnig, dvs. när du gäspar. (det innebär då alltså att jag borde sova 100 ggr per dag!)
4. kan du inte somna inom 30 min, gå upp och gör något i ett annat rum. (jag bor i en etta på 22 kvadrat....)
5. sov på regelbundna tider. (ja just det ja, i mitt jätteregelbundna liv...)

sök hjälp om du:
- förlorar minst 2 timmars sömn per natt.
- har en insomningstid på minst 30 min.
- vaknar mer än 5 ggr per natt.
- vaknar minst en timme för tidigt på morgonen.

svart på vitt - jag har tydligen stora sömnproblem!


två saker

för det första: jag säger bara en sak: 8-0!!!! jag har då aldrig i hela mitt liv vart med och vunnit en allsvensk match med 8-0 (en parates:  jag har spelat i mallbacken...)

för det andra: att sova hos carina holmberg har fått mig att vilja ta hennes två katter (odjur?) och stoppa in dom i frysen, alternativt sopnedkastet. för när lampan släcks och natten börjar smyga sig på tar djävulen över de små oskyldiga liven. det börjar med att de är extremt hungriga helt plötsligt och knaprar och knaprar på sina torrfoder (kanske dags att köpa MJUK kattmat carina?) så det ekar i hela lägenheten. efter ca två timmars lunch leker de krig och springer runt som duracellkaniner, tror till och med att de klättrar på väggarna och slänger sig i en lian över sofforna. har jag trots allt lyckats falla i någon sorts framtvingad dvala väcks jag av att de springer över min kropp och bredsladdar på min mun, alternativt lägger sig som en tjock boaorm runt min hals, vilket får mig att vakna och harkla ut årets hårboll.  när jag sen vaknar utvilad efter en skön (?) natts sömn tycker jag mig se hur de hånflinar åt mig och pratar skit bakom min rygg. endera anlitar jag en kattkidnappare (tips?? någon??) eller så är det dags för ett deep talk oss emellan.


...

varken sol eller 20+ idag (varför är jag inte förvånad?) och när jag vaknade imorse möttes jag återigen av ett orange hav av tapeter som fick mig att blunda och försova mig...

trots det, en bra dag, framförallt kväll!


6 maj

en helg flöt förbi, och vad har jag gjort?

hmmm, låt mig tänka.

2 timmar senare...

- äh kom inte på nåt!

dagens utseende: träningskläder från morgon till kväll
dagens roligaste: att jag gick ut och sprang (bra!)
dagens tråkigaste: vädret
dagens mat: kycklingwok
dagens dryck: sprite zero
dagens vill ha: nya tapeter (nu börjar ja SERIÖST få panik på orange!!!)
dagens saknad: pana
dagens måste: duscha
dagens träning: den har ja (tack och lov) redan avklarat!
dagens låt artist: nelly furtado
dagens händelser: fanns visst inget värt att nämna...
dagens köp: aftonbladet (kul köp...)
dagens måeende: laddad för match på onsdag
dagens önskan: sol och 20+ imorgon (stor chans...)


igår..

en dag på jobbet och ett samtal som fick mig att le hela dagen! (eller inte?)

- hejsan, maja heter jag! jag söker **.
- NEJ! hon finns inte här och nu för ni väl för faaaaan ger er på de där jävla online. nu har ni ringt i fyra dagar i rad och ** jobbar på ** och jag har berättat att jag jobbar hemifrån och det går INTE att nå henne under dagtid på det här numret!!!!!!!
- ... (ett tappert men misslyckat försök att avbryta och förklara)
- och jag blir så jävla förbannad, nu får ni fan ge er, så jävla dåligt så fy faaaan. du kan berätta för din chef att det här är förjävligt, ska man behöva bli störd under arbetstid varenda jääävla dag!!????!
- jag är ledsen för det och isåfall var det ju fel av mina kollegor att inte fylla i att hon inte kan nås på dagtid...
- och ni kan låta bli och ringa igen för vi ska faaan inte ha något av er!
- okej okej, jag..

KLICK!

(kan tillägga att jag fyllde i återkomst imorgon klockan 8.30....)

nåt som däremot fick mig att le idag var webcamschatten med kicki från sköna , varma spanien. värmer i hjärtat att hon lärt spanjorerna "el baile del zorro"!


deklarera? idag?

idag har jag jobbat och det var lika KUL som vanligt. är så sjukt trött varje morgon jag kommer dit, orkar inte ens svara när folk pratar med mig... befinner mig i någon sorts dvala och hör typ inget. sjuka människor finns det på jobbet, men en tar ändå priset, vilket original! (en 30-årig turk som beter sig som han vore 12 som tydligen har gått och kärat ner sig i mig... dröm vidare borat!) angående smeknamnet borat så ser han ut som han filmsnubben.................................... yummi!

har precis haft panik (ja sån där när hjärtat slår 100 slag i minuten och man irrar runt som en vilsen höna + att jag svurit och förbannat livet). då undrar ni kanske varför (?) jo de är pga. av den jäkla deklarationen (vem uppfann den?)  jag var som vanligt ute i sista stund, och med 500 mil till umeås kommunhus, med skavsår och höftkaka (finns det nåt som heter så?) annars kan ja berätta att det uppstod efter ett knä i höften på träningen, AJ! iaf, då tänkte ja smart nog deklarera på nätet (vilken nymodighet! - som ska va sååå enkelt och gå sååå snabbt) men det gick ju INTE som jag tänkt mig (SKRÄLL!?), inget funka och jag blev bara mer och mer irriterad, tänkte lägga ner hela skiten och betala den där "straffavgiften" som tydligen kommer om man är för sen. men efter många om och men så ordnade det sig och nu ler jag sådär lagom lättat.

gonatt!


oxen (21 april-20 maj)

några saker som jag kan nicka instämmande till..

du är jordnära och känner dig tryggast när du är hemma. ditt hem är din borg och där vill du leva till tidens ände.

du är uthålligare och strävsammare än någon annan, okänslig för motgångar stretar du på i ditt anletes svett.

du älskar friheten att bestämma över dig själv.

det tar lång tid innan du blir arg, men när du blir det gäller det att inte finnas i vägen för din ilska.

just i det ögonblick då människor i din omgivning slutat räkna med att du skulle ha något att komma med, öppnar du munnen och kommer med de förlösande orden.

du äger sunt förnuft och känner hur uppgifter, vilka de än må vara, skall lösas enklast och bäst. du är både praktisk och teoretisk.

har någon gjort dig en oförrätt glömmer du det aldrig. även om du förlåter så finns taggen alltid kvar.

sen har vi några saker som får mig att tvivla starkt på om jag verkligen är född i oxens tecken...

du är en duktig kock, som tillreder måltiden så att den tilltalar både smaklökar och öga. (räknas makaroner och falukorv?)

du känner en ovanligt stark dragning till naturen. vare sig det gäller bondelivet; att så och skörda, den egna trädgården eller att pryda din kammare med vackra blommor. (eeeeeeehhh!?!?)

dina röstresurser räcker till en karriär på operan. (jag är tondöv, och då menar jag T-O-N-D-Ö-V)

oxar är kända för att de älskar trädgårdsodling. (kommentarer överflödiga)

kvinnor i oxens tecken är ofta intresserade av dans eller yoga. (har århundradets sämsta koordination och taktkänsla)

källa: www.aha.nu


1 maj

hej o hå idag ska ja ut och demonstrera. jag ska demonstrera om:
- information om jobbtider på röda dagar (kommer till det senare...)
- sol och värme även i norrland
- att det bör införas en expressbuss mellan umeå och skellefteå (OK, det finns en som kallar sig det, men när blev 2 timmar express?!?)
- min klantighet (i skrivandets stund välte jag ut en kaffekopp på min nytvättade vita tröja, faaaaan!)
- buss nr 5 ersmark - som ta mig fan aldrig avgår när den ska! (eller kan det vara så att det beror på mitt minne.. åker bussen 3-4 ggr i veckan men ja minns aldrig när det brukar komma, vilket man tydligen måste eftersom tabellen ljuger!)

nu till detta med jobbtider.. klockan ringde 6.45 och jag kände mig överkörd av tåget, minst sagt. men tillslut stod jag ändå redo att invänta bussen (den som aldrig kommer) fick vänta i 25 min eftersom jag tog fel (mindes fel?) på tiden. väl på bussen flög en tanke förbi om att det faktiskt är första maj och då bör man väl inte ringa och störa (är telefonförsäljare) alla stackars lediga människor klockan halv 9? mycket riktigt!! det var bara att slopet ta bussen hem igen och sucka högt, svära några gånger för att sedan däcka i sängen igen...

snart ska jag ta (den så kallade) EXPRESSBUSSEN till skellefteå för träning.

och bara så ni vet...
- jag är inte bitter!

RSS 2.0